Elisa
on 11-vuotias tyttö, jolla on synnynnäinen selkäytimen vamma, eikä hän pysty kävelemään. Elisa kiinnostui Tsemppikaverihankkeesta ja yhdessä äitinsä kanssa ilmoitti itsensä mukaan nettilomakkeen kautta.

Laura
on parikymppinen nuori nainen, joka harrastaa esteratsastusta. Hänellä on oma hevonen ja he kilpailevat aluetasolla, tavoitteena kansalliset mestaruuskilpailut. Laura kuuli semppikaverihankkeesta poikaystävältään ja päätti lähteä mukaan Tsemppariksi.

Tsemppikaveri-hanke
yhdisti Lauran ja Elisan Tsemppipariksi. He vaihtoivat ensin kuulumisia Whatsapp-viesteillä, kunnes kerran sovittiin, että Elisa pääsee katsomaan Lauran harjoituksia tallille. Elisa pääsi tutustumaan hevosten hoitoon ja seuraamaan kaikkea, mitä tallilla tapahtuu. Yhteydenpito jatkuu ja seuraavaaksi yhteiseksi askeleeksi sovittiin, että he menevät yhdessä katsomaan Apassionata-hevosshowta.

Ajatus

Tsemppikaveri-hankkeessa urheilijat ja muut tavoitteellista liikuntaa harrastavat sekä liikuntavammaiset lapset tsemppaavat toisiaan. He muodostavat Tsemppikaveriparin.

Tsemppikaveri tarjoaa urheilijalle mahdollisuuden auttaa liikuntavammaista lasta löytämään urheilun ja liikunnan iloa sekä tuoda aivan uutta sisältöä hänen elämäänsä.  Urheiluun voi saada lisää motivaatiota, kun samalla kannustaa liikuntavammaista lasta tai nuorta seuraamaan urheilua ja tuntemaan liikkumisen riemua. Ja mikä upeampaa kuin huomata kaverin edistyvän omassa tavoitteessaan!

Liikuntavammainen lapsi voi Tsemppikaverin avulla kokea uutta yhteenkuuluvuuden tunnetta ja onnistumisen elämyksiä – Tsemppari voi olla lapselle myös tärkeä roolimalli tai idoli, joka auttaa jaksamaan vaikeampinakin hetkinä.

Jokainen pari päättää itse, miten toisiaan tsemppaavat.  Tsemppikaveripari voi lähteä yhdessä liikkelle, kutsua toisensa katsomaan esim. matsia tai harjoituksia tai vain vaihtaa kuulumisia netissä – tärkeintä on se, että molemmilla on hauskaa.

Hankkeen historia

Hankkeen alullepanija on Pia Lemmetty, helsinkiläisen erityislapsen äiti ja yrittäjä. Hankkeen toteuttamisesta ja jatkokehittämisestä vastaa Invalidiliitto yhteistyössä Pian ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Idea Tsemppikaveri-hankkeeseen lähti Yhdysvalloissa toimivasta I Run 4 Michael -ryhmästä, jossa Pian liikuntavammainen tytär on mukana.

”Peppi on 8-vuotias lihastautia sairastava, energinen ja iloinen koululainen. Peppi ei pysty sairautensa vuoksi juoksemaan eikä kiipeilemään, mutta hän on kiinnostunut monesta urheilulajista ja haluaa kannustaa muita tekemään parhaansa. Peppi on mukana I Run 4 Michael –ryhmässä, jossa hänen kummiurheilijansa on Bellinghamista kotoisin oleva Ira, joka harrastaa maastojuoksua ja osallistuu Spartan Race –kilpailuihin. Ira on vuosien aikana lähettänyt Pepille mitaleitaan ja palkintojaan, yhteyttä on pidetty viikoittain sosiaalisen median avulla. Tsemppaus pääsi ihan uudelle tasolle, kun Ira tuli Suomeen Peppiä tapaamaan. Tuliaisiksi hän toi upean tilkkutäkin, jonka palat ovat hänen juoksupaidoistaan ja numerolapuistaan valmistettuja.”

Lue lisää

Kokosimme hankkeessa olevien toimijoiden nimkkeet ja tehtävät Tsemppikaveri-sanastoon, josta voit lukea tarkemmin siitä, kuka on Tsemppikaveri, liikuntavammainen lapsi tai yhteistyökumppani.

Tsemppikaveri-sanasto